24.09.2018

TANITIM VE TARİHÇE

KARGI İLÇESİNİN TANITIMI

Kargı İlçesi 1936 yılında İlçe olmuş önce Kastamonu İline bağlı iken 1956 yılında Çorum İline bağlanmıştır. Çorum İlinin kuzey kesimini oluşturan Kargı İlçesi 1301 km2 alana sahip olup, 58 köyü bulunmaktadır. 2017 yılı itibariyle merkez 5.302 köylerle birlikte 15.318 nüfusa sahiptir.

İlçeyi kuzey doğudan Saraydüzü İlçesi, kuzeyden Boyabat İlçesi, kuzey batıdan Taşköprü İlçesi batıdan Tosya İlçesi güneyden İskilip İlçesi doğudan Osmancık İlçesi sınırlandırmıştır.

KURULUŞUN GENEL TANITIMI  :

a) Görevleri                                                                          :

Müftülüğümüz 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan Tüzük, Yönetmelik, Yönerge ve Genelgeler doğrultusunda belirtilen hizmet ve görevleri yerine getirmektedir.

İlgili mevzuata dayanılarak yerine getirilen hizmet ve faaliyetlerden bazıları şunlardır:

• Cami hizmetleri,
  • Kur’an Kursu hizmetleri,
  • Vaaz ve irşat hizmetleri,
  • Dini soruları cevaplandırma hizmetleri,
  • Cami dersleri ve yaygın din eğitimi hizmetleri,
  • Dini konularda rehberlik hizmetleri,
  • İhtida işlemleri,
  • Hac ve Umre hizmetleri,
  • Sosyal birliğin sağlanmasına yönelik hizmetler,
  • Personel eğitim hizmetleri,
  • Personel özlük ve intibak işlemleri,
  • Dini yayınları tanıtma ve halkı bu yayınlar konusunda bilgilendirme hizmetleri

b) Bina, Lojman, Diğer Sosyal ve Yardımcı Tesisler Durumu    :

Kargı İlçe Müftülüğü Kargı Hükümet Konağı’nın 1. katında hizmetini sürdürmektedir

c)Bina, Lojman, Diğer Sosyal ve Yardımcı Tesisler Durumu                  :

Mülkiyeti T.D.V ait olan iki katlı binanın ikinci katı Müftülük Lojmanı olarak kullanılmaktadır. Yine vakfa ait olan üç katlı bina gelir getirmek üzere kiraya verilmiştir. Ayrıca yine vakfa ait olan tek katlı ahşap bina ise Kız Kuran Kursu olarak kullanılmaktadır.

d)AraçDurumu                                                                   :

İlçemiz Müftülüğünün resmi hizmet aracı bulunmamaktadır. Müftülük hizmetleri 2010 yılı içerisinde alınan mülkiyeti T.D. Vakfı  Kargı şubesine ait olan  2011 model Ford Focux marka araç ile yürütülmektedir.

Son Bir Yıl İçerisinde Yapılan Başlıca Faaliyetler                   :

• Mevlidi Nebi Haftası Kutlamaları
  • Camiler ve Din Görevlileri Haftası Kutlamaları
  • Kur’an Kursu Mezuniyet Törenleri
  • Orta ve Lise kısımlarında eğitim gören gençlere yönelik gençlik buluşmaları programları yapılmıştır..

İLÇEMİZİN DİNİ VE SOSYAL YAPISI

1. İLÇENİN İNANÇ HARİTASI : İlçemiz dini değerlere bağlı. inançlı insanların yaşadığı bir yerdir. İlçemizde bir köy, bir de mahalle olmak üzere iki yerleşim yerinde alevi vatandaşlarımız yaşamaktadır. Ancak ikisinde de Camii ve İmam-Hatip kadrosu bulunmaktadır.
  2. İLÇENİN SOSYAL DOKUSU :İlçemizin Nüfusu 15.318 olup, 5,302 İlçe merkezinde  10,016 kişide köylerde ikamet etmektedir. İlçemiz köyleri orman köyü olup, genç nüfusun çoğunluğu İstanbul ve büyük şehirlerde yaşamaktadır.
  3. İLÇENİN TAHSİL DURUMU: İlçemizde 1 ana okulu, 5 ilkokul, 5  orta okul, 3 lise olmak üzere toplam 14 eğitim kurumu bulunmaktadır.
  4. İLÇEDE BULUNAN ORTA VE YÜKSEK ÖĞRENİM YURTLARI (İl Dışından Gelen Öğrenci Profili) İlçemizde yüksekokul bulunmaktadır. Bununla birlikte Fen lisesi mevcut olup, dışarıdan gelen öğrenciler okulun yatılı yurdunda kalmaktadır.