20.09.2016

Gaziler Günü Törenle Kutlandı

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Sakarya Meydan Muharebesinin ardından 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından 'Gazilik' ünvanı verilmesi dolayısıyla kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Çorum'da da törenlerle kutlandı.

Gaziler günü dolayısıyla düzenlenen törene Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Garnizon Komutanı Albay Fatih Üstündağ, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vali Yardımcıları Adem Saçan, Haldun Aksalman, Çorum İl Müftümüz Dr. Ahmet Akın, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Çorum Muharip Gaziler Derneği Başkanı Muharrem Gül, Çorum Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Sadık Demirkol, Kamu ve Kurumlarının Daire Müdürleri ve Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çok sayıda Gazi katıldı.

Tören şehitler ve gaziler için saygı duruşunun ardından istiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra 9 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı'nda düzenlenen programda konuşan ve katılımcılar adına konuşan Çorum Muharip Gaziler Derneği Başkanı Muharrem Gül; "Bugün tarihimizin, özellikle milli mücadele döneminin, insanlığın   yaşamında çok az görülen mucizelerden Sakarya Meydan Muharebesi'nin zaferle kazanılmasına müteakip Başkomutan  Mustafa  Kemal  Atatürk'e TBMM'nin 19 Eylül 1921 günü çıkardığı 153 sayılı kanunla Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanının tevcih edildiği müstesna   bir   gündür.   Çünkü   tarihte,   milli   iradeye dayalı ve kanunla Gazi unvanını ilk defa alan asker Başkomutan Atatürk olmuştur" şeklinde kaydetti.

"Unutmayınız  ki şehit  nurlanmış,  gazı  onurlanmış askerdir. Bizler dün olduğu gibi bugünde güzel ülkemize yönelik tehditlere karşı her zaman göreve ve canımızı vermeye hazırız" ifadelerini kullanan Gül, "Sözlerime son verirken bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve rahmetli olan gazilerimizin manevi huzurlarında saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize, vatandaşlarımıza sevgi ve şükranlarımı sunarım" diyerek sözlerini tamamladı.

-FEDAKARLIKLARINIZ ASLA UNUTULMAYACAK-

J. Üsteğmen Cenk Otlu ise konuşmasına "Bugün, ülkesi, milleti ve devleti için yaşamını ortaya koyan kahramanlarımızı, yani gazilerimizi anmak ve onlara yüce Türk milleti adına şükranlarımızı sunmak için toplanmış bulunuyoruz" diyerek başladı.

Dünya tarihinde yer alan her milletin, kendine has özellikleriyle tanındığını kaydeden Cenk Otlu, "Türk milleti de bilinen tarihi boyunca savaş meydanlarında cesareti ve savaşçılığı, barış zamanlarında da misafirperverliği ve engin hoşgörüsüyle anılmıştır. Türk adının bir anlamının da 'cesur' oluşunun nedeni budur. Memleketinde,  anasını,   babasını,   eşini,   çocuğunu,   nişanlısını   ya   da yavuklusunu boynu bükük, gözü yaşlı bırakıp, milleti, devleti ve vatanı uğruna   mücadeleye   koşan,    en   kıymetli   varlığını,    canını    hiç    bir tereddüt göstermeden, severek ve isteyerek feda eden şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz hakkında ne söylersek söyleyelim, kifayetsiz kalacağının  bilincindeyiz.  Şehitlerimiz  toprağın kara bağrında sıradağlar gibi yatarken,  gazilerimiz o sıradağlar üzerindeki  gaza sancakları gibi gururla dalgalanmaktadır. Şu anda karşımızda duran bu yiğit insanlar,  Türk  milletinin   kalbinin   en   nadide    köşesinde yaşamaktadırlar. Şunu biliyoruz ki; güzel yurdumuzun en küçük yerleşim biriminden en gelişmiş şehrine kadar askere gönderilen her Türk genci elleri kınalanarak uğurlanır. Oğlunun eline kına yakarak komutanlarına teslim eden bir asker anası, inanarak, anlamını bilerek ve tam bir imanla "evladım vatana kurban olsun, ya şehit olsun ya gazi" der. Büyük Türk milletinin varlığını korumak, yüceltmek ve ölümsüzleştirmek düşüncesi ile her karış toprağı ecdat kanı ile yoğrulmuş vatanımızın bölünmez bütünlüğü için hayatını veren aziz şehitlerimiz ve kahraman Gaziler kendinizi feda ettiğiniz idealler uğrunda azgın suları durduracak, sert kayaları parçalayacağız ay yıldızlı al bayrağımız, mavi semalarımızda ebediyyen dalgalanacaktır. Hayatta olan ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimiz, sizler hepimizin yürekten inandığı kutsal değerler uğruna savaştınız Türk'ün bayrağının yere  inmemesi,   ezanın  susmaması   için  cepheden cepheye  koştunuz. Hayatlarınızı  hiçe sayarak Çanakkale'de Kafkaslar'da,  Kore'de,   Kıbrıs'ta, Doğu'da Güneydoğu'da ve güzel yurdumuzun dört bir köşesinde ülke menfaatleri için tüm benliğinizi ortaya koydunuz. Atalarımızdan devraldığınız üstün cesaret ve fedakarlık meziyetini devam ettirdiniz. Mazisi kahramanlıklarla dolu zaferlerle süslü milletimize bu onurlu hatıralara kazandırıp, nesilden nesile aktarmasını sağladınız.  Bugün hürriyetimizin teminini sağlayan sizlerle ne kadar övünsek ne kadar gurur duysak azdır.  Bu millet sizin fedakarlıklarınızı asla unutulmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Atatürk anıtı önünde düzenlenen törenin ardından Gaziler Günü onuruna yemek verildi. Protokol konuşmalarının ardından yemeğe geçildi. Daha sonra günün anlamı ve yemek duası Çorum İl Müftümüz Dr. Ahmet Akın tarafından yapıldı.