01.10.2021

İl Müftümüz'den Camiler ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yıl ki teması “Cami, Din Görevlileri ve Vefa…” olarak belirlenmiştir.

Bir belde içinde Allaha en sevimli gelen mekanlar camilerdir. Camilerimiz, Allahu Teala’ya yönelen simalarımızın ve kalplerimizin  nazargâhı, ruh ve bedenlerimizin buluştuğu kıblegâhı olan ‘Kâbe-i Muazzama’nın arzın üzerindeki birer şubeleridir. Camilerimiz, hürriyet ve istiklâlimizin yegâne simgeleri, vatan tapularımız ve varlığımızı ayakta tutan mabetlerimizdir.

Camiler, toplumsal, ve dini hayatta çok önemli yeri olan, herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır. Bir ülkenin, Müslüman ülkesi olmasının mührü ve tapu senetleridir. Camiler; üzüntülerimizi giderdiğimiz, moralimizi müsbet anlamda düzelttiğimiz, birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik duygularımızı, hoşgörü anlayışımızı güçlendirdiğimiz ve pekiştirdiğimiz yerlerdir. Birbirimize merhamet etmeyi, acıları paylaşmayı öğrendiğimiz; kimsesiz-yoksul, dul ve yetimlere yardım etme duygularını kazandığımız mabetlerdir. Camiler, topluma ve tarihe vefalıdır. Bizi tarihe götüren mekanlardır. Ayasofya, Sultanahmet Camileri gibi...

Hiç şüphesiz birlik ve beraberliğimizin teminatı olan camilerimizde vatandaşlarımıza hizmet sunan, her türlü dünya görüşüne sahip insanlara rehberlik yapan, onlara namaz kıldıran, cemaatin derdiyle dertlenen üzüntüleriyle üzülen, sevinçli anlarında sevinçlerine ortak olan, herkesi sevgi ve şefkatle kucaklayan, “Din Gönüllüsü” meslektaşlarımızın emek ve gayretleri her türlü takdirin üzerindedir.

Din Gönüllüsü görevlilerimiz; cemaatinin çocuğu dünyaya geldiğinde kulağına ezan okuyup adını koyan, nişan, düğün, mevlit gibi dini merasimlerde hizmetinde olan, cenazesi olduğunda defin işleriyle ilgilenen her zaman ve her yerde halkının ve cemaatinin yardımına koşan vefakâr insanlardır. Kısacası bu görevi ifa eden kardeşlerimiz sosyal hayatın her safhasında insanlarla iç içe olan, sosyal problemlere çözüm bulmaya çalışan ve topluma yön veren insanlardır.

Başkanlığımızca bu sene haftanın ana teması olarak belirlenen “Cami, Din Görevlileri ve Vefa…” başlığı altında programlar düzenlenecektir. Bu programlarla da camilerin sosyal hayatımızdaki yeri, Kur’an’da ve hadislerde namaz ve cemaatle namazın önemi ve Hz. Peygamber Efendimizin (sav) namaz konusundaki örnekliği ve vefa gibi konularda toplumsal bilincin oluşması hedeflenmiştir.

Bu vesileyle, aziz vatanımızın her tarafında, mescit ve camilerde din hizmetlerinin en güzel şekilde ifa edilmesi için gayret gösteren, topluma rehberlik ve önderlik yapan, yaşantısıyla örnek olan, mihrabın, minberin ve kürsünün hakkını veren bütün din gönüllüsü kardeşlerimin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını tebrik ediyor, ebediyete irtihal edenlere Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum.