03.12.2020

Koronavirüs Tedbirlerine Riayet Edilmesi Hakkında

Dünya genelinde görülen "Yeni Koronavirüs"ün (Covid-19) ülkemizde yayılmasına engel olmak, hastalıktan korunmak ve etkilerini en aza indirmek amacıyla Başkanlığımızca alınan tedbirler kapsamında 16 Mart 2020 tarihinde cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınmasına ara verilmiş, normalleşme süreci kapsamında ise 29 Mayıs 2020 Cuma günü cuma namazı ile birlikte cami ve mescit avlularında, avlunun yeterli olmadığı yerlerde ise uygun görülen açık alanlarda alınan tedbirler çerçevesinde cemaatle ibadete başlanmıştır. İlerleyen süreçte cami ve mescitlerin kapalı mekânlarında ibadet için getirilen kısıtlama kaldırılmış, salgınla mücadele kurallarına uymak suretiyle cami içinde de ibadete başlanmıştır.
Son günlerde salgının yayılma hızının yeniden yükselmesi ve etkilerinin artması ile cami ve mescitlerde cemaatle ibadet için belirlenen tedbirlere titizlikle riayet edilmesinin önemini ortaya koymuştur.

Bu itibarla başta cuma namazı olmak üzere bütün namaz vakitlerinde cami ve mescitlerde;

1. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına hassasiyet gösterilecektir.

2. Güvenli mesafe kuralına olarak saf tutulması Bu uygun sağlanacaktır. çerçevede kişiler
arasındaki mesafe her yönden 1 metre olacak şekilde zemin üzerinde gerekli
işaretlemeler yapılacak ve vatandaşlarımız sık sık bu konuda bilgilendirilecektir.

3. Topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların
sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda
cemaatimiz bilgilendirilecektir.

4. Cuma günleri iç ezandan önceki salavat okunmayacak, ezan ve kametler mümkün
mertebe seri olarak icra edilecektir.

5. Cuma namazlarında hutbe duaları seri bir şekilde okunacak, Başkanlığımızca
gönderilecek hutbe metinlerine hiçbir ilave ve çıkartma yapılmayacaktır.

6. Farz namazlarında kıraat kısa tutulacak ve hadr usulü ile okunacaktır.

7. Sokağa çıkma kısıtlamasına muhatap olan vatandaşlarımızın ve hastalık belirtileri
taşıyanların cemaatle namaza katılmayarak ibadetlerini evlerinde eda etmeleri
konusunda uyarı ve bilgilendirmelere devam edilecektir.

8. Camiye giriş çıkışlarda izdihama sebebiyet verilmemesi, mesafenin ve korunması, hiç
kimseyle temasta bulunulmaması; musafaha, tokalaşma, kucaklaşma yapılmaması,
gruplar halinde toplanılmaması hususunda vatandaşlarımız uyarılacaktır.

9. Din görevlileri, sokağa çıkma kısıtlamalarının bulunduğu vakitlerde cami ve mescitleri
ibadete açacak ve görevlerinin başında hazır bulunacaklardır.

10. Camilerin kapalı mekânlarının yetersiz kalması ve iklim koşullarının açık alanda namaz
kılmaya elverişli olmaması dolayısıyla il/ilçe müftülerinin teklifi ve illerde valilerin,
ilçelerde kaymakamların onayı ile alınacak tedbirler çerçevesinde uygun görülecek
kapalı alanlarda cuma namazı kılınabilecektir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Ali ERBAŞ
Diyanet İşleri Başkanı