30.04.2018

BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Zaman zannettiğimizden çabuk geçiyor, Sermayemiz her gün azalmaktadır. Niyazi Mısri’nin dediği gibi eğer bu sermayeyi ebedi yatırıma dönüştürmezsek çekeceğimiz pişmanlığı izah edemeyiz.

“Geçti nakd-i ömrüm etmedim bir ticaret,

Yola geldim lakin kervan göçmüş bi haber.”

Ömür sermayesi tükendi gitti bir ebedi kazanç elde etmedim. Sonunda anladım ama fırsat elden gitti, geriye dönüş mümkün değildir.

Halbuki Yüce Rabbimiz bize her an yeni imkanlar, fırsatlar vermektedir. Her an göklerden üzerimize rahmet sağanakları dökülüyor. Yeter ki bize ışığın ulaşmasını engelleyen aradaki bulutları günahları çıkartalım.

İşte bu ihsan ve ikramlardan biride 30 Nisan Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Berat gecesidir. “Berat” Borçtan, günahtan ve cezadan kurtulmak ve temize çıkmak demektir.

Berat gecesi; feyizli bereketli ve Kur’an-ı Kerim’in tamamının Levh-i mahfuzdan (Allah katından) topluca bu gecede dünya semasına indirilmiş olması sebebiyle şerefli bir gece olduğundan dolayı mübarektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Berat gecesinde şöyle dua ederdi.
“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. “

Beratın tek sahibi şüphesiz Yüce Allah’tır. Ancak her insanın beratı da kendi elindedir. Çünkü biz kendi yaptıklarımızı bilir ve gerçek bir tövbe ile günahlardan kaçınır, Salih amellerimizle Allah’a yönelirsek Allah bize mağfiret eder. Bizim her yaptığımız amel karşılığında Allah-ü Teâlâ bize iyilik ihsan eder. Biz affedici olursak Allah da bizi affeder. Biz günahlarımızdan pişman olursak, Allah bizi doğru yola sevk eder ve kendi beratımızı ellerimizle almış oluruz. İşte bu gece bütün bunları düşünerek beratımızı hak edip etmediğimizin muhasebesini yapacağımız bir gecedir.

Bu gece Rabbimizden af dileyecek ve dua edeceğiz. Hep beraber Rabbimize şöyle niyaz edelim; “Allah’ım kalplerimizi yumuşat ve birbirimizi anlamamız için rahmetini tecelli ettir! Bize huzur ver, ülfet ver! Bize merhamet duygusu ver! Bize şuur ver, izan ver ve bizi insaftan ayırma! Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat verme ! Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin.

Hz.Ali (R.A.) tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Buyuruyor ki;

“Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.”Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yok mu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yok mu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yok mu? Afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder” buyuruyor. Yine Allah-u Teâlâ Şaban ayının yarı gecesinde dünya semâsına tecelli ederek “Kelb” kabilesinin koyunlarının tüyünden (kılları sayısından) daha çok kimsenin günahlarını mağfiret eder, affeder” (İbn Mâce, İkâme, 191, Tirmizi, Savm, 39). İşte isteyeceklerimizi Rabbimizden bu gece isteyelim. Bu geceyi uyanık bir gönülle geçirelim. Günümüzü değerlendirerek, geçmişimizi sorgulayalım ve geleceğimizi planlamak için Berat gecesini fırsat bilelim.

Bu gece geçmiş namazlarımızı kılalım, Kur’an-ı Kerim okuyalım, tövbe edelim, muhtaçları sevindirelim, camilere gidip cemaat olalım ve birbirimizle kaynaşalım, Anne ve babalarımızın rızalarını alalım, çocukları sevindirelim. Akraba ve dostlarla telefonla da olsa tebrikleşelim. Aile huzurumuz için, Milletimizin birlik-beraberlik, kardeşlik ve huzuru için, mazlum milletlerin kurtuluşu ve bütün insanlığın hidayeti için dua edelim.

Kandil münasebetiyle bu Pazartesi`yi Salı`ya bağlayan akşam, yatsı namazından önce Ulu Cami`de mevlid-i şerif okunacak, gece ile ilgili vaaz ve dua yapılacaktır. Kandil programına bütün müminler davetlidirler.

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul, yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.

Bu vesileyle saygı değer Çorumlu kardeşlerimizin Berat Kandilini tebrik ediyor, gecemizin her türlü hayırlara, birlik, beraberlik barış ve aile huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’ dan niyaz ediyorum.

Dr.Ahmet AKIN

Çorum İl Müftüsü