02.02.2018

Hac Kura Heyecanına İl Müftümüz de Ortak Oldu

2 milyonu aşkın hacı aday adayının merakla beklediği gündü dün. Zira, bu yıl hacca gidecek isimlerin belirlendiği kura çekimi yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda düzenlenen kura töreni; heyecanlı bekleyiş, sevinç ve hüznü aynı salonda bir araya getirdi.

Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr. Ali Erbaş, hacca gitme hak kazananlara “hayırlı olsun” dedi. İsimleri çıkmayanlara ise “ümitsizliğe düşmeyin” tavsiyesinde bulundu.

Çorum İl Müftülüğümüzde de 2018 yılı hacı adayları için kura heyecanı vardı. Hacı adaylarının bu heyecanına Çorum İl Müftümüz Dr. Ahmet Akın ve Müftülük Personelimizde ortak oldu. Kura çekimi canlı yayınla televizyon ekranlarından dualarla takip edildi.

Sevinenler hemen ailesine, dostlarına haber verdi; kimi bir yıl daha umutlarını ertelemek zorunda kalınca gözyaşlarını tutamadı. Hacca gidecek olan 80 bin kişi diyanet işleri başkanlığı’nda çekilen kurayla belirlendi.

80 bin hacı adayı belirlendi; heyecan, mutluluk ve hüzün biraradaydı

Başkan Erbaş, hacca niyet ederek başvuruda bulunanların, bir müslüman olarak hac sorumluluğunu yerine getirdiğini ifade etti;

İslam fıkhına göre her müminin bu ibadete talip olmak için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koyması önemlidir yıllar yılı müracaat ettiği halde bu imkana kavuşamadan vefat eden ya da güç ve takatten düşen kimselere cenabı hak ey kulum niye hac görevini yapmadın diye sormayacaktır. Hacı adayının sorumluluğu müracaatı yapması niyetini ortaya koyması ve sistem içinde gideceği zamanı beklemesidir.”

Diyanet İşleri Başkanı, kura sisteminin hacı adayı belirlemede en adaletli sistem olduğunu vurguladı. 2 milyonu aşkın ismin merakla beklediği butona başkan Erbaş bastı. Kurada adı çıkanlar büyük sevinç yaşadı.

Türkiye’nin yaklaşık 80 bin hac kontenjanı kur’ada belirlenen isimlerle dolduruldu. Şehit yakınları, gazi ve eşleri bu yıl da kurasız hacca gidecek. İlk hac kafilesi 17 Temmuz’da uğurlanacak, dönüşlerse 25 Ağustos’ta başlayacak.

Kurada adı çıkan hacı adayları kesin kayıtları 5-16 Şubat’ta yapacak. Hac kura sonuçlarına www.hac.diyanet.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecek.

Bu arada Suudi makamları ile yapılacak görüşmelerde kontenjan artırımı sağlanırsa, Türk hacıların sayısı yükseltilecek.